Een andere vrij nieuwe technologie binnen de tandheelkunde is de laser. Een nieuwe laser die gaatjes aanpakt met een pijnloze lichtstraal zal de boor van de tandarts overbodig maken, daarnaast is dankzij de uitvinding het spuitje voor een verdoving ook niet meer nodig. Er zijn ook lasers die weliswaar niet kunnen boren, maar waarmee wel u tandvlees vrijwel pijn- en bloedeloos behandeld kan worden.

Pijnloos
De nieuwe laser kan eveneens gebruikt worden op een infectie te steriliseren, tandvlees te behandelen en gevoelige tanden te permanent genezen. De Britse tandarts Tariq Idris zegt hieronder: “Lasers worden nog maar een paar jaar door tandartsen gebruikt, maar ze waren niet snel genoeg om de boor te kunnen vervangen. Dit nieuwe apparaat helpt de tanden pijnloos voor te bereiden voor gaatjes en kronen. Hij is zacht en precies, waardoor er geen verdoving meer nodig is.”

Duur
Lasers zenden lichtpulsen aan een grote snelheid uit. Naamate de frequentie hebben ze een andere functie, sommigen branden door stoffen, anderen doden bacteriën. Volgens de Britse expert Martin Fallowfield zal de nieuwe laser de tandartsboor niet volledig kunnen vervangen.”Ook kost deze veel geld, waardoor hij waarschijnlijk niet in elke praktijk zal komen te staan.”